Velikonoční kouzlení se stuhami

Stužky... zdobí naše sukně, mikiny či šaty. Mnohým z nás se potom doma hromadí. Máme víc od některé barvy, nenosíme je nebo je nahrazujeme šňůrkami, pásky či jinými originálními doplňky. Někdo si pak stužky zkracuje a zbydou mu malé odstřižky. Co pak s takovými nevyužitými stužkami dělat? Nabízí se samozřejmě varianta uvázání na velikonoční pomlázku. Pokud jste ale žena kreativní, máme pro vás pár zajímavých tipů, jak stužky využít. :)

 

kouzlasestuhami

 

 

 nadpis_pranicka

pranicka1

 

Pravda, na vhození do poštovní schránky je už možná pozdě, ale určitě máte v okolí někoho, komu můžete velikonoční přání darovat osobně. Koho by nepotěšilo pěkné přáníčko s přáním krásných svátků? Pojďme na to. Co budeme potřebovat?

- bílou čtvrtku nebo předpřipravené základy na přání s obálkami

- barevnou čtvrtku

- zbytky stužek (stačí opravdu pár centimetrů krátké odstřižky)

- oboustrannou lepící pásku, tavnou pistoli, svíčku a pinzetu

- na dozdobení pestíky (koupíte v lepší galanterii nebo ve výtvarných potřebách), samolepící perličky nebo kamínky

 

Připravíme si základ na přáníčko. Já zvolila formát přeložené A5. Vystřihneme si z barevného papíru obdélník o 0,5 cm z každé strany menší než je základ přání. Uprostřed vystřihneme otvor ve tvaru vajíčka. Připravíme si barevně ladící stužky - ne delší než šířka barevného obdélníku a ne kratší než vystřižený otvor. Po delších stranách nalepíme oboustrannou lepící pásku a přilepíme stužky jednu po druhé. Lepit můžeme rovně nebo různě šikmo. Přes stužky opět nalepíme oboustranku a přilepíme na základ přáníčka. Základ hotov, jde se zdobit.

 

kolaz_pranicko1

 

Zdobit budeme kytičkami ze stužek. Pro zdobení budeme opět potřebovat zbytky stužek. Nastříháme si je na kousky dlouhé cca 3-4 cm, podle toho, jak chceme mít výsledné okvětní plátky velké. Složíme napůl lícem nahoru, konce spojíme a nařasíme do harmoniky nebo jinak "nakrabatíme", podržíme pinzetou a zatavíme konce nad svíčkou. Nevkládáme přímo do plamínku, ale kousek vedle, ať nemáme stužky na uhel. :) Někdy je potřeba přiložit vícekrát a přimáčknout natavený konec prsty. Sice jsem udělala několik desítek možná set okvětních lístků a prsty mám ještě vcelku, ale opatrnost je na místě. Na výrobu kytičky budete potřebovat 5 okvětních plátků. Jestli budete chtít přáníčko ozdobit i lístky, přeložte stužku podle obrázku rubem ven, sestřihněte a zatavte konec.

 

kolaz_pranicko2a

 

Připravené okvětní plátky a lístky můžeme přilepit. Pokud máme, nezapomeneme přidat i pestíky. Dají se nahradit třeba i slabšími provázky. Jeden lístek po druhém přilepujeme tavnou pistolí na přáníčko.

 

kolaz_pranicko3

 

Teď už jen dozdobíme perličkami nebo kamínky podle vkusu. :)

 

kolaz_pranicko4

 

oddelovac

 

nadpis_vajicka

latkova_vajicka

 

S těmito vajíčky mi pomáhal můj 8letý syn. Moc ho to bavilo. Pokud tedy máte děti, určitě je k výrobě přizvěte. :) Na výrobu vajíček budeme potřebovat:

- polystyrenová vajíčka (ta na obrázku jsou velká 6 cm a 10 cm)

- stužky na omotání (čím užší, tím lepší, stužka krásně přilehne k vajíčku)

- zbytky stužek na zdobení (využijeme i 2cm kousíčky)

- oboustrannou lepící pásku, tavnou pistoli, svíčku a pinzetu

- na dozdobení pestíky nebo třeba i papírové nebo plastové kytičky (koupíte v lepší galanterii nebo ve výtvarných potřebách)

 

Polystyrenové vajíčko obalíme oboustrankou. Klidně cik cak, jak vám to vyjde. Stužku začínáme motat nahoře. Jedeme směrem dolů přes střed spodku vajíčka a zase nahoru, dál lepíme těsně vedle přilepené stužky. Vždy nahoře a dole stužku překřížíme. Když máme vajíčko celé omotané, přilepíme stužku dole oboustrankou.

 

kolaz_vajicko1

 

Zdobíme kvítky jako u přáníček. Nebo jsem objevila ještě jednu metodu, kdy okvětní plátek nepřehýbáme, ale sestřihneme dokulata a nad plamínkem opálíme, aby se netřepil. Protější stranu opět složíme do harmoniky a zatavíme.

 

kolaz_vajicko2

 

Lepíme tavnou pistolí na stužkou obalené vajíčko. Nezapomeneme přidat pestíky, pokud máme. Ty můžeme nalepit i okolo, vytvoří to krásný jemný efekt. :) Přidat můžeme plastové nebo papírové kytičky.

 

oddelovac

 

nadpis_malovani

Tohle je skvělá kreativní zábava k využití bílých stužek, kterými převazujeme balíčky. Pokud je nevyhazujete, ale střádáte, nadešla jejich chvíle. :) Bílá stužka přímo vybízí ke kreativnímu vyžití. Můžete na ně nakreslit různé motivy nebo napsat vzkaz. :) Potřebovat budete jen:

- bílé stužky (ale můžou být klidně i jinak barevné bez vzoru)

- konturu na textil (koupíte ve výtvarných potřebách)

- žehličku a pečící papír

 

kolaz_stuzky1

 

Kreslit můžete puntíky, klikyháky, obrázky nebo můžete stužku každému koledníkovi nadepsat jménem. Motiv pak podložíme i přiklopíme pečícím papírem a zažehlíme. Zkoušela jsem různé fixy a pera, ale jediná konturka se příliš nerozpíjí. No, tedy... nesmíte toho tam nakydat takovou vrstvu jako já, to se pak rozpije všechno... :D

 

stuha3

 

Doufám, že vás velikonoční stužková inspirace bavila. Třeba si podle návodu něco vyrobíte a pochlubíte se nám.

 

Všem přejeme krásné Velikonoce a nádherné rozkvetlé jaro. :)

 

Za BM tým

 

Jitka